Astelpajuvein ja -nalivka
There are no translations available.

Tekstid pärinevad 'Astelpaju aias ja köögis'. Maalehe raamat, 2005

Astelpajust saab hea, ilusat kollast värvi ja väga aromaatse magusa veini.

Vein astelpajumahlast

Veinivirde valmistamiseks võtta üks osa mahla ja teine osa keedetud jahu­tatud vett. Magusa veini saamiseks võtta 8,5 liitri lahjendatud virde kohta 2,5 kg suhkrut, nii saame kokku 10 liitrit virret. Suhkur lahustada virdes, veinipudelid täita kuni kaelani ja sulgeda esialgu marli-vatitampooniga. Kääritada kultuurveinipärmiga. Käärimise tulemusel eraldub 3. päevaks mahlast õli, mis kerkib tumepunaste tilkadena kääriva veinivirde pinnale. Õli eemaldada ja pudel sulgeda õhulukuga. Kääritada toasoojas püsival temperatuuril korraga valmis (paar kuud). Kui mulksumine lakkab (peatub süsihappegaasi eraldumine), lasta käärinud virre ettevaatlikult puhastesse pangedesse, pudel pesta hoolikalt sooja veega puhtaks. Virre valada lehtri abil tagasi pudelisse, pudel sulgeda tugeva õhukindla korgiga ja tihendada plastiliiniga ning viia aastaks jahedasse ühtlase temperatuuriga keldrisse. Pärast laagerdumist vein kurnata ja villida pudelitesse. Vajadusel lisada suhkrusiirupit. Selline vein lõhnab mee ja apelsini järele. Apelsinilõhna tugevdamiseks võib laagerdumise ajaks 10 liitri toorveini kohta lisada 10-15 g kuivatatud jahvatatud apelsini välimist õhukest koort, mis asetada pudelisse linasest riidest kotikesega.

Vein linnastusmeetodil

10 liitri veinivirde saamiseks purustada 5 kg marju, asetada need laiema suuga klaasnõusse, segada juurde 5 liitrit vett ja 1 kg suhkrut. Nõu katta linase riidega ja jätta 3 päevaks toasooja käärima. Virre kurnata, selles lahustada veel 2 kg suhkrut, valada veinipudelisse, sulgeda õhulukuga ja kääritada lõplikult valmis. Korralikuks kiireks käärimiseks tuleks vein kääritada kultuurveinipärmiga. Edasi toimida nii nagu eelmises juhendis.

Alõtša-astelpaju-meevein

10 liitri virde valmistamiseks võtta 4 liitrit alõtša aurutusmahla, 2 liitrit puhast astelpajumahla, 3 liitrit vett, 1,8 kg suhkrut või 2,2 kg mett. Edasi toimida nii nagu esimeses juhendis. Ka mesi tuleb nagu suhkur virdes lahustada.

Meloni-astelpajuvein

10 liitri virde valmistamiseks võtta 5 liitrit melonimahla, 2 liitrit astelpajumahla, 2,1 liitrit vett ja 1,5 kg suhkrut. Melonimahla saamiseks melonid pesta, lõikuda pikuti pooleks, eemalda pehmem seemnetega täidetud osa, seejärel lõikuda melonid koos koorega väikesteks kuubiku­teks. Kuubikud asetada keedupotti, lisada veidi vett ja kuumutada, kuni eraldub mahl. Lasta jahtuda ja kuumutada uuesti. Mahl kurnata. Paksust keeta marmelaadi. Vein valmistada nii nagu esimeses juhendis.

Kuldne nalivka

Võtta 3-liitrine purk. Esmalt asetada purki 1 klaas rabamurakaid, 1 klaas suhkrut, valada peale liiter piiritust; järgnevalt lisada klaas kollaseid küpseid karusmarju ja jälle klaas suhkrut; siis klaas kollaseid vaarikaid ja klaas suhkrut; seejärel klaas kollaseid kirsse koos kividega ja klaas suhkrut; nüüd lisada klaas lõigutud puhastatud küpseid ebaküdooniaid ja lõpuks klaas astelpajumarju ja kui mahub, siis veel suhkrut. Purk tuleb kogu aeg võimalikult tihedalt sulgeda ja aeg-ajalt loksutada ning hoida toasoojas pimedas. Kui kogu suhkur on sulanud, kurnata vedelik eraldi pudelisse. Paksule valada peale keedetud jahutatud vesi, hoida paar päeva, kurnata ja valada eelnevale tõmmisele juurde. Nüüd lasta paar päeva seista, kurnata läbi tiheda riide ja villida pudelitesse. Järelejäänud paksust valmistada alkoholitarretis.

Astelpajunalivka


3-liitrine purk täita !/2 ulatuses küpsete astelpajumarjadega (võib kasutada ka sügavkülmutatud marju), peale valada 1 kg suhkrut ja 1 liiter piiritust. Purk sulgeda õhukindlalt ja aeg-ajalt loksutada. Kui kogu suhkur on sulanud, siis vedelik kurnata ja järelejäänud paksule valada peale selge õunamahl nii, et see seda kataks. Hoida paar päeva, kurnata ja valada eel­nevale juurde. Lasta paar päeva seista, kurnata läbi tiheda riide ja villida pudelitesse. Järelejäänud paksust valmistada alkoholitarretis.

Astelpaju-meloninalivka


Üks väiksem hästi küps kollane melon pesta, lõikuda pikuti pooleks, eemalda pehmem seemneosa. Melon lõigata koos koorega parajateks kuubikuteks ning kuubikud asetada 3-liitrisesse purki. Purki lisada 3-4 klaasi astelpajumarju ja sama palju suhkrut. Peale valada 0,5 liitrit kanget viina ja sama palju brändit. Purk sulgeda õhukindlalt ja asetada toasooja pimedasse ruumi, aeg-ajalt loksutada. Kui suhkur on täielikult sulanud, valada sisu eraldi pudelisse. Järelejäänud paksule valada peale veel 0,5 liitrit kanget viina ja lasta nädal seista. Mõlemad tõmmised segada ja villida pudelitesse. Järelejäänud paksust valmistada alkoholitarretis.

Astelpaju-ebaküdoonianalivka

3-liitrine purk täita astelpajumarjade ja ebaküdoonialõikudega ning kihtide vahele puistata suhkur (kõiki enam-vähem võrdses koguses). Peale valada kange viin. Purk sulgeda õhukindlalt ja tõsta toasooja päiksepoolsele aknalauale, aeg-ajalt loksutada. Kui suhkur on sulanud, kurnata vedelik eraldi pudelisse ja valada peale uus kogus viina. Lasta nädal seista ja segada eelmisele tõmmisele juurde. Järelejäänud paksust valmistada alkoholitarretis.
 

Üritused:

There are no translations available.

Laadad algavad taas kevadel.
Seni saate meie tooteid kaubandusest.