Astelpaju kasutamine
Astelpaju viljaliha ja seemned saisaldavad ravitoimega õli.Astelpajuõli on efektiivne ravim mädaste haavade, haavandtõve, krooniliselt kulgevate põletike, ekseemi, kiiritustõve ravimisel ning vananemisprotsessiga kaasnevate vaevuste leevendamisel.

Astelpaju viljade üks paremaid säilitusviise on sügavkülmutamine.

Tõõtlemisviisidest lihtsaim on mahla valmistamine.

Seda tuleks teha pressimise teel. Naturaalne mahl tuleb villida pukidesse, sest mahla pinnale tekkivat õlikihti on purgist lihtsam kätte saada.Säilitamiseks tuleb mahla pastöriseerida 80° juures 20 min. Mahla saab suure happesuse tõttu säilitada ka pastöriseerimata külmas kohas.Selleks lahustatakse 45 kaaluosa mahla kohta 55 kaaluosa suhkrut.Astelpaju mahla võib valmistada ka järgnevalt: 0,5 kg viljade kohta võtta 0,5 kg suhkrut.Purustatud marjad keeta 100 ml veega 15-20 min. Hõõruda läbi sõela ja alles siis lisada suhkur.Saadud mahl kallata pudelitesse ja kuumutada veel 85° juures 20 min (juhul, kui tahetakse kauem säilitada). Astelpaju mahla võib segada teiste mahladega, eriti hea on pirnimahlaga vahekorras 3:2. Suurepäraselt sobib ta äädika ja sidrunhappe asendajana.Mahla lisatakse mitmesugustele puu- ja köögivilja konservidele ning jookidele nende vitaminiseerimise ja aromatiseerimise eesmärgil.

Toorhoidise valmistamiseks purustatakse pestud viljad puust nuiaga ja hõõrutakse segu läbi jõhvsõela. Saadud massile lisatakse kahekorden kogus suhkrut,segatakse ja pannakse purki.peale riputatakse kiht suhkrut.kaanetatakse ja säilitatakse jahedas.

Kompoti valmistamiseks valatakse äsja küpsenud ja terved viljad purgi üle 50 %-se suhkrusiirupiga ning pastöriseertitakse 85° juures, pooleliitriseid purke 10 min.,liitriseid purke 15 min. Purgid kaanetatakse ja jahutatakse.

Ravitoitlustamise eesmärgil võib astelpaju vilju kompoti valmistamisel kombineerida teiste puuviljade ja marjadega, näit. Õunte, ebaküdooniate või kibuvitsamarjadega.Köögiviljadest sobib eriti porgand.

Siirupi valmistamiseks võtta 1kg purustatud astelpaju marju ja valada üle ¾ l kuuma veega.Nõu sulgeda õhukindlalt kaanega ja hoida 24 t. pimedas,külmas kohas. Seejärel lisada maitsejärgi kuni 1 kg suhkrut ja 3 tl.sidrunimahla.Pudeleid (250-500 ml)kuumutada koos siirupiga 70° juures 20 min.

Moosi valmistamiseks võtta ½ l astelpajumahla ja 250-500 g suhkrut. Pidevalt segades siirupipaksuseks keeta.

Astelpaju-seguvilja-marmelaadi valmistamiseks segada ½ l astelpajumahla 0,5-1 kg väikesteks tükkideks lõigatud puu-või köögiviljadega. Eriti hästi sobivad need sordid, milles on vähe hapet ja pole tugevat lõhna, näit. Pirn, melon, kõrvits. Lisada 250-500 g suhkrut ja pidevalt segades keeta 15-20 min. Astelpaju sobib suurepäraselt seguteedesse, näit. Hibiskusõite,kuivatatud õunatükkide, kibuvitsamarjade, melissi juurde.

Rahvameditsiinis kasutatakse õieteed ja noorte võrsete ning lehtede teed reuma ja podagra raviks.

Värskendav jook – 4 spl.purustatud marja või 2 spl. Pressitud mahla 1 kl.vee või piima sisse, soovi korral võib lisada suhkrut või mett.

Jäätee – teeks kasutada segu astelpajust kibuvitsamarjade, laukapuu, hibiskuse, õunte, kaanelikoore, apteegitilli ja aniisiga.Seda võtta 4 spl.,lisada 2/3 l vett, 1/3 l punast veini, kuumutada, lasta tõmmata 10 min.Seejärel kurnata, maitsestada meega. Maitseb hästi nii soojalt kui külmalt.

Astelpajumari sobib hästi müsli, värske või kuivatatud puuvilja juurde, jogurti, piima ja kohupiima maitsestamiseks.

Terav astelpaju kaste – peeneks hakitud punane sibul ja küüslaauguküün röstida oliiviõlis.Lisada peenteks ribadeks lõigatud tðillikaun jm. Vürtsid ning sidrunimahlaga üle valatud 6 spl. Purustatud astelpajuvilju.Lõpuks segada juurde 100 ml köögivilja puljongit.
 

Üritused:

Laadad algavad taas kevadel.
Seni saate meie tooteid kaubandusest.